• Головна
  • Новини
  • Експертна група з розробки Стратегії розвитку Вараської громади оцінювала ресурсний потенціал сільського господарства

Експертна група з розробки Стратегії розвитку Вараської громади оцінювала ресурсний потенціал сільського господарства

Відбулося друге засідання експертної групи "Господарський комплекс Вараської МТГ" у рамках діяльності Робочої групи з розробки проєкту Стратегії розвитку Вараської міської територіальної громади на період до 2027 року.

Учасники групи обговорили ресурсний потенціал сільського господарства Вараської громади, основні питання землеустрою сільських територій громади, залучення інвестицій та впровадження передових форм організації виробництва, створення та стимулювання фермерських господарств на території громади, що здійснюють господарську діяльність в галузі тваринництва, садівництва, овочівництва, підприємств агропереробної промисловості.

Начальник Відділу земельних ресурсів виконавчого комітету Вараської міської ради Олена Власова у своїй доповіді охарактеризувала земельний потенціал громади: 7% розміщено під населеними пунктами, а 93% складають ліси, поля та болота. Природним фактором у нашій місцевості є низька якість ґрунтів та значна заболоченість.

У свою чергу старости громади звернули увагу на тенденцію до заліснення ділянок (паїв), що не обробляються, відсутність добропорядних інвесторів, які виплачували би належну орендну плату мешканцям сільських територій, поганий стан дорожньої інфраструктури.

Керівник експертної групи, міський голова Олександр Мензул наголосив, що для залучення потенційних інвесторів громаді необхідно насамперед організувати роботу щодо інвентаризації земельного фонду.

Також учасники визначили, що перспективними сферами діяльності в галузі сільського господарства є високотехнологічне тваринництво, органічне землеробство, ягідництво та садівництво, бджільництво. Вараській громаді необхідно підтримувати індивідуальні господарства, стимулювати створення фермерських господарств, а продукцію, що вони виробляють, направляти не лише для задоволення потреб мешканців громади, а й для подальшої переробки на теренах громади.

Нагадаємо, що під час першого засідання експертна група розглядала можливості розвитку промисловості у Вараській громаді.