СМСЧ №3 отримала 70 експрес-тестів: порядок використання

Згідно розподілу швидких тестів на антитіла до Соvid-19 IgM між закладами охорони здоров’я Рівненщини ДЗ «СМСЧ №3 МОЗ України» отримав 70 експрес-тестів. Медики Вараша розповіли, якою буде процедура тестування та кого саме перевірятимуть. 

Швидкий тест на антитіла до Соvid-19 IgM використовується для виявлення специфічних антитіл класу IgM до Соvid-19 в сироватці або плазмі крові, які з’являються в крові людини на п’ятий день хвороби та поступово наростають в організмі, через місяць або півтора місяця починають знижуватися до повного їх зникнення. Це допоміжний засіб у діагностиці захворювання на COVID19.

Тест надає попередні результати тестування. Негативні результати не виключають інфікування інфекцією COVID19 та не можуть використовуватися як єдине підґрунтя для лікування або іншого рішення лікаря.

Особою, яка підлягає під критерії тестування, є пацієнт з гострим респіраторним захворюванням (раптовий початок, лихоманка, та хоча б один з наступних симптомів: кашель або задишка), незалежно від необхідності госпіталізації, та який за 14 днів до появи симптомів відповідає принаймні одному з наступних епідеміологічних критеріїв:

- мав тісний контакт з підтвердженим або ймовірним випадком COVID-19 (підозрілий випадок, для якого тестування на вірус, що викликає COVID-19 не може бути однозначно трактовано відповідно до результатів лабораторного тестування);

- відвідував або проживав у країні/регіоні із місцевою передачею вірусув громаді відповідно до ситуаційних звітів ВООЗ. Особи з симптомами ГРІ, незалежно від необхідності госпіталізації, які повертаються з регіонів з місцевою передачею вірусу в громаді підпадають під критерії для тестування. Критерії лабораторного тестування для людей з ГРІ, незалежно від необхідності госпіталізації, які повертаються з регіонів з очікувано локалізованим чи низьким рівнем поширення, потребують проведення епідеміологічної оцінки ризиків та визначення. Тісний контакт з ймовірним або підтвердженим випадком визначається як: -особа, яка проживає в тому самому домогосподарстві (квартирі, будинку), що і особа із випадком COVID-19;

- особа, яка мала прямий фізичний контакт із хворим на COVID-19 (наприклад, через рукостискання);

- особа, яка мала незахищений прямий контакт із інфекційними виділеннями хворого на COVID-19 (наприклад, перебування в зоні пацієнта під час кашлю, чи доторкування руками до використаних серветок);

- особа, яка контактувала із хворим на COVID-19 на відстані до двох метрів протягом 15 хвилин і більше;

- особа, яка перебувала у закритому середовищі (наприклад, аудиторія, кімната для засідань, зал очікування закладу охорони здоров’я) із хворим на COVID-19 протягом 15 хвилин і більше на відстані менше двох метрів; -медичний працівник або інша особа, яка надає медичну допомогу або проводить догляд за хворим на COVID-19, або працівники лабораторій, які обробляють зразки, отримані від хворих на COVID-19 без відповідних ЗІЗ, або з підозрою щодо неправильного їх використання (наприклад, порушення цілісності рукавичок);

- контакт в літаку, в межах двох сидінь (у будь-якому напрямку) з хворим на COVID-19, супутники подорожі та члени екіпажу, які обслуговують в салоні літака, де знаходився хворий (якщо тяжкість симптомів (наприклад, частий кашель) або переміщення особи вказують на більш велику зону ризику щодо зараження, пасажири, які сидять у всій секції, або всі пасажири повітряного судна можуть вважатися близькими контактами).

 

Підстава: Наказ МОЗ України від 13.03.2020 року № 663 «Про оптимізацію заходів щодо недопущення занесення і поширення на території України випадків COVID-19».