• Головна
  • Новини
  • Кошти резервного фонду направлять на боротьбу з поширенням коронавірусу

Кошти резервного фонду направлять на боротьбу з поширенням коронавірусу

24 березня 2020 року члени виконавчого комітету Вараської міської ради погодили виділення 2 мільйонів гривень з резервного фонду міста на запобігання поширення коронавірусу COVID-19 на території Вараської ОТГ.

Кошти спрямують на придбання портативного апарату для штучної вентиляції легень, дезінфікуючого розчину, захисних костюмів, пульсаксиметрів, швидких тест-систем, виробів медичного призначення та засобів індивідуального захисту.

Як зазначила під час засідання директор КНП ВМР «Вараський ЦПМД» Жанна Мирончук, «первинка» Вараша має на рахунку достатньо власних коштів (близько 5 мільйонів гривень) для забезпечення медиків первинної галузі усім необхідним. Тож наразі проблема полягає лише в тому, що сьогодні в Україні майже неможливо придбати потрібні лікарям захисні засоби та медичні вироби.

Значно складнішою є ситуація у ДЗ «СМСЧ №3 МОЗ України». Майно державного закладу досі не передано у комунальну власність громади. Разом з тим, відповідно до медичної реформи, з 1 квітня держава планує повністю припинити фінансування цього закладу з державного бюджету. В той же час існує норма закону, яка забороняє з 1 квітня фінансувати його й за рахунок коштів міського бюджету.

«Про цю проблему відомо усім гілкам державної влади, адже нами направлено чимало звернень до Президента України, Верховної Ради, Міністерства охорони здоров’я та Кабінету Міністрів, - зазначив міський голова Сергій Анощенко. – Ситуація складна. Третього квітня відбудеться сесія Вараської міської ради, де шукатимемо шляхи вирішення цього питання. Однак, сподіваюсь, що держава таки почує багатотисячне населення міста-супутника Рівненської атомної електростанції і нарешті владнає цю проблемну ситуацію».