• Головна
  • Новини
  • Вараські любителі туризму зібрались на традиційний змаг

Вараські любителі туризму зібрались на традиційний змаг

Більше 20 років вараські любителі дитячого туризму збираються на свій традиційний змаг, де показують свою майстерність у встановленні намету, уміння розпалити вогонь, спритність на смузі перешкод, точність у визначенні азимуту, швидкість у складанні наплічника,  філігранність у в’язанні вузлів, кулінарні фантазії при виготовленні бутербродів тощо.

Цьогоріч першої канікулярної неділі ми теж зібрались у мальовничому місці біля річки, адже лагідна погода та осінній золотавий ліс наполегливо кликали у свої обійми. На змаг прибуло 12 команд від майже усіх шкіл міста, а також пластуни Вараша та Володимирця, «Ольбери», ДАРУ, підліткові клуби ВМЦ СССДМ (у віковій категорії «молодь» – 5 команд, «діти» – 7 команд).

Проводимо нараду з представниками і тренерами, розпочинаємо відкриття. Право урочисто підняти державний прапор надається торішнім переможцям «Золотої осені» – «Ольберам» та Пласту з Володимирця.

Поки уточнюємо етапи найемоційнішого розділу програми «Смуга перешкод», команди отримують сухі пайки та гарячий чай від відділу у справах сім’ї, молоді та спорту виконавчого комітету Вараської міської ради, який щороку надає допомогу у проведенні цього заходу.

Першими за жеребом випадає бігти володимирецьким пластунам, а це, звісно, нелегко – адже ще не видно чужих помилок і тому доводиться усе випробовувати навмання. Результат не надто втішний, але ще є можливість надолужити відставання на інших видах програми. Усі  з нетерпінням чекають дуелі щорічних суперників – ольберів та пластунів. Молодша, але уже досвідчена команда вараського Пласту проходить впевнено всю смугу, а який час покажуть суперники? Що ж ми бачимо? Команду молодших ольберів обходить по часу нова, але спортивна команда ЗОШ 4, ольбери – треті.

Окремо відзначимо, що цієї осені закривають свій дитячий сезон учасники команди, назву якої ми чуємо декілька років – це «Вишенька forever». Одинадцятикласники Едуард Тендлер, Станіслав Павлусь, Єсик Назарій, Назар Гуцман, Соболєва Валерія, та трошки молодша Аня Верешко компенсували свою торішню невдачу потужним стартом. Хоча ольбери, треба віддати їм належне, останніми роками віддають перевагу саме туристичній підготовці, та долю перемоги вирішували якихось вісім секунд! «Вишеньки» не дали жодних шансів суперникам і на всіх інших етапах змагу. Навіть на «Вузлах», де ольбери вперше виграли торік у пластунів, а цього року перевершили кращі результати всіх років, «вишеньки» були ще швидшими аж на 5 секунд.  Бажаємо їм і в дорослому житті бути такими ж наполегливими.

Отже, серед молоді переможці – Пласт (збірна на базі ЗОШ №5,1 і 3), 2 місце - Ольбери, 3 – ДАРУ.

Серед дітей  переможці – Пласт (збірна на базі ЗОШ №5 та ВМЦ СССДМ), 2 місце – ЗОШ №4, 3 місце – Ольбери.

Велика подяка за допомогу в перевезенні дітей управлінню освіти, суддівській бригаді: Сергію Ковальцю, Олександру Бутейцю, Максиму Пятенку («Ольбери»), Людмилі Соболєвій (ЗОШ №1), Юрію Гаврилюку та Лідії Бутрим (Вараська гімназія), Вікторії Радчук (ЗОШ №5), Аллі Сачук (БДЮТ), волонтерам Павлу Дембовському, Олександру Килюшику, Ангеліні Ушко, Тані Комовській та Каті Сачук, а також відділу у справах сім’ї, молоді та спорту виконавчого комітету Вараської міської ради за фінансову підтримку (харчування, призи, нагороди).

                                                                                Головний суддя Сергій Коваленас