• Головна
  • Новини
  • Команда з Вараша - серед переможців Всеукраїнського освітнього проєкту

Команда з Вараша - серед переможців Всеукраїнського освітнього проєкту

Команда «Schoolvaners» Вараської ЗОШ №1 Вараша вже третій рік поспіль є активною учасницею Всеукраїнського освітнього проєкту «Відкривай Україну», що покликаний спонукати школярів різного віку змінювати простір навколо себе, покращувати свої школи, міста, а, згодом, і країну в цілому.

Зібравши команду, школярі стали думати над тим, як змінити свою школу, щоб у ній було цікаво всім. Перший проєкт «Ревіталізація шкільного подвір’я» мав на меті створення абсолютно нового простору для проведення часу на свіжому повітрі. Діти розмалювали подвір’я школи різними інтерактивними іграми, лабіринтами та головоломками. Для уроків на свіжому повітрі встановили лавочки, а також виготовили шахові столи для турнірів на свіжому повітрі. Результатами проєкту залюбки користуються школярі та жителі мікрорайону школи.

Зареєструвавшись на другий сезон проєкту «Відкривай Україну», школярі тривалий час обговорювали ідеї, шукали в школі проблеми, які потребують вирішення. І зійшлися на ідеї створення в холі першого поверху затишного куточка буккросингу «Відпочивай, читаючи», щоб діти, батьки, вчителі могли влаштуватися комфортно і провести час за читанням книги чи пограти в настільні ігри. Для збору коштів на придбання книжок учні влаштували ярмарку солодощів. Завдяки наполегливій праці школярів та допомозі старших друзів, куточок вийшов дуже затишним і став улюбленим місцем проведення часу учнями школи.

«Реалізувавши свій шкільний проєкт, ми замислилися над проблемами свого міста і поставили собі за мету розв’язати одну з них, а саме: відсутність комунікації між містянами різних вікових категорій, - зазначають учасники команди. - На нашу думку, різним поколінням є чому повчитися один в одного і у нас набагато більше спільного, ніж може здатися на перший погляд. Свій соціальний проєкт ми назвали «Зв’язок поколінь», та реалізували його шляхом організації спільного дозвілля для представників різних поколінь. Учні провели для старшого покоління ігри в шахи, майстер-класи з малювання картин, турніри настільних ігор, майстер клас по догляду за шкірою, тренінгові вправи на знайомство та пізнання себе. В свою чергу, у старшого покоління ми повчилися вишивці бісером та хрестиком, хоровому співу, а найголовніше - з оптимізмом дивитися на все, що тебе оточує. Наш проект показав, що разом – ми сила!».

Проєкт учнів Вараша вразив журі півфіналу, учасницями якого були 16 команд з усієї Рівненської області, тож саме вони стали командою, яка представляла нашу область на фіналі у м.Києві. У дитячому таборі «Двіжок» під Києвом зібралося 26 команд з усіх областей України, а це біля 250 дітей 7-11 класів.

Впродовж трьох днів учасники проєкту слухали лекції досвідчених ігротехніків та проектних менеджерів, вчилися створювати готові до втілення у життя проєкти. Працювати доводилося в досить напруженому темпі, без сторонньої допомоги, адже ментори команд працювали за своєю програмою в іншому таборі і зустрілися з дітьми лише під час фінального пітчингу проєктів. Головним ресурсом цього неймовірного проєкту були, звичайно, діти, учасники команди «Schoolvaners». Вони змогли показати свої здібності, командну роботу і увійшли спочатку в 6-ку суперфіналістів. А захищаючи свій проєкт перед серйозним професійним журі у Палаці спорту, вибороли ІІ місце та отримали в подарунок освітню подорож за кордон.

«Ми – другі серед 26 команд з усієї України!!! Це – надзвичайний результат! Тепер про наше місто знає вся Україна!, - зазначають діти. - Попереду у нашої команди серйозна робота над втіленням розробленого проекту, тож ми дуже сподіваємося на підтримку громади та влади міста. Адже ми всі з вами відповідальні за той простір, в якому живемо. Давайте діяти разом на благо нашого міста! Підтримайте ініціативу дітей! Відкриваймо Україну в своїх серцях!»