• Головна
  • Новини
  • У Вараській громаді з успіхом пройшли Дні Сталої Енергії

У Вараській громаді з успіхом пройшли Дні Сталої Енергії

9-14 вересня Вараська міська територіальна громада стала своєрідним інформаційним центром енергоефективних заходів, організованих виконавчим комітетом Вараської міської ради на виконання зобов’язань Європейської ініціативи «Угода Мерів», при підтримці Асоціації «Енергоефективні міста України».

Дні Сталої Енергії – це комплекс заходів, спрямований на популяризацію енергозбереження, який дозволить звернути увагу мешканців міста на необхідність ощадливого ставлення до енергоресурсів та виховати свідомого споживача енергії, особливо серед молоді та дітей. Для проведення Днів Сталої Енергії відділом економіки виконавчого комітету Вараської міської ради було підготовлено Програму заходів, до реалізації якої долучились різновікові категорії мешканців громади.

В рамках святкування Дня міста Вараш 14 вересня відбулося успішне завершення Днів Сталої Енергії 2019.

На майдані Незалежності відбувся масштабний пошуково-пізнавальний квест учнівської молоді «Прорив енергії» під гаслом «Тільки разом», у якому взяли участь 6 команд з усіх шкіл Вараша. Всі завдання, які проходили учасники квесту, були побудовані на пошукових ситуаціях пов’язаних із ефективним та раціональним використанням енергії.

За підсумками проведення даного заходу учасники закладів загальної середньої освіти та лідери міської ради старшокласників «Ватра» отримали смачні подарунки від ТзОВ «Кузнецовський хлібозавод». Переможцем пошуково-пізнавального квесту учнівської молоді стала команда гімназії, учасники якої отримали коровай переможця та заохочувальні нагороди від виконавчого комітету Вараської міської ради.

Всі учасники пошуково-пізнавального квесту зібралися у центрі міста та виконали флешмоб до Днів сталої енергії.

Опісля учні активно долучилися до проведення інтерв’ю-опитування «У пріоритеті – збереження енергоефективність», в якому взяли участь мешканці та гості міста Вараш. У якості журналістів виступили активісти учнівської молоді Будинку дитячої та юнацької творчості. Основною метою даного заходу стало з’ясування рівня обізнаності містян щодо застосування енергоефективних заходів в побуті та раціонального використання енергоресурсів загалом.

Мешканці дуже активно відповідали на питання, розповідали про власний досвід застосування енергоефективного обладнання та виявляли занепокоєння екологічною ситуацією у світі. За результатами опитування вдалось з’ясувати, що кожен з нас може докладати свідомих зусиль, щоб мудро використовувати енергоресурси, адже велику користь приносить як заощадження енергії, так і її ефективне використання - споживаючи менше енергії, ми не тільки економимо кошти, але ще й сприяємо захисту довкілля.

Для жителів та гостей міста Вараш відбулося представлення електромобілів «EcoDrive». Всі охочі змогли оцінити абсолютно нову манеру їзди – рівномірну, тиху, динамічну і захоплюючу. Виставка викликала неабиякий інтерес не лише у чоловічої статі міста, а й у жінок, оскільки моделі електромобілів мають вишуканий та витончений дизайн в поєднанні з економічним та екологічним ефектом. Зважаючи на те, що Україна знаходиться в тренді бурхливого зростання продажів електромобілів, до техніки з електричним приводом нині підвищений інтерес.

В рамках Днів Сталої Енергії 2019 для гостей міста було проведено ознайомчий візит по Вараській міській територіальній громаді, в тому числі до об’єктів, де успішно застосовано енергоефективні заходи, а саме:

- у ЗОШ №5, де в результаті реалізації інвестиційного проекту спільно з Північною екологічною фінансовою корпорацією (НЕФКО) встановлено індивідуальні теплові пункти, в т.ч. проведено ізоляцію трубопроводів, арматури, елементів теплового пункту замість встановлених теплових вузлів;

- у НВК №10 ознайомилися із результатами капітального ремонту внутрішнього освітлення та економічним ефектом від встановлення світлодіодних світильників в рамках реалізації інвестиційного проекту спільно з НЕФКО та застосуванням інших застосовано енергоефективних заходів;

- завітали до Вараського інклюзивно-ресурсного центру, де проведено капітальний ремонт внутрішнього освітлення та встановлено світлодіодні світильники;

- по вулиці Рівненській, де здійснено реконструкцію та модернізацію систем вуличного освітлення із застосуванням енергоефективних технологій за участі НЕФКО, обговорено питання впровадження енергоефективних рішень у сфері благоустрою громад, в тому числі і у гміні Волув Польша.

Після екскурсії містом учасники візиту завітали до приєднаної, в результаті реформи децентралізації, громади с.Заболоття. Тут гості ознайомилися із результатами модернізації систем вуличного освітлення з застосуванням енергоефективних заходів по вул.Соборна та вул.Молодіжна, відвідали ФАП с.Заболоття, де здійснено реконструкцію амбулаторії під європейські стандарти за кошти проекту Світового банку та завітали до дитячого садочку, де проведено капітальний ремонт даху із застосуванням енергоефективних технологій.

Також здійснено екскурсію на підприємство "Флорія-Україна", яке знаходиться в с. Заболоття та спеціалізується на вирощуванні гербер. Агроном підприємства детально розповіла про всі аспекти вирощування цих захоплюючих квітів, які просто вражають своєю красою та різноманіттям. В теплицях вирощується близько 70 видів гербер сортів стандарту, сортів міні та сортів піколіні. Оранжерея побудована в рамках інноваційного словацько-українського проекту, тут усе екологічно чисте.

Саме с.Заболоття вибрали для реалізації такого масштабного проекту, так як саме тут є змога отримувати дешеву теплову енергію, яка обігріває квіти. У теплиці чисто і прибрано, тут сучасна техніка, сучасні технології - живленням і станом кожної квітки опікується комп’ютер. Працюють близько двадцяти чоловік, дбайливо доглядають та готують зрізані квіти до реалізації. В ході екскурсії довідалися про технологію вирощування, догляду та зберігання гербери. Ніхто з учасників екскурсії не залишився байдужим до побаченого.

Неабияку зацікавленість у гостей викликало відвідування равликового господарства ПП «Базис», що розташоване теж у с.Заболоття. Бізнес з вирощування равликів набуває все більшої популярності в Україні. Чимало підприємців обирають саме цей вид діяльності, адже він може принести значний дохід. Равлики – це поки що екзотичний та незвичний продукт, проте у більшості країн світу ним давно вже нікого не здивуєш, там люди полюбляють поласувати цим делікатесом.

Така «любов» до равликів пояснюється тим, що м’ясо цих черевоногих молюсків дуже корисне та дієтичне за рахунок високого вмісту амінокислот, воно не містить холестерину, жирів і інших шкідливих речовин, натомість дуже багате білком.

В майбутньому ПП «Базис» планує розширювати виробництво по вирощуванню равликів, налагодити виробництво напівфабрикатів та організовувати екскурсії з дегустаціями равликових страв. Останнім часом равлики починають користуватися попитом і серед місцевих гурманів. Міські заклади ресторанного господарства опановують мистецтво приготування равликових страв та вже пропонують їх відвідувачам.

В рамках Днів Сталої Енергії проведено низку заходів, спрямованих на підвищення у мешканців громади розуміння та сприйняття енергозбереження та раціонального ресурсоспоживання. Протягом тижня, з 9 по 14 вересня 2019 року, у закладах освіти Вараської міської ради було проведено величезну кількість заходів, під час яких учні та вихованці вчилися досліджувати своє довкілля, розширили знання про джерела альтернативної енергії, познайомилися з методами ощадного й ефективного використання ресурсів.

За свою активність переможці конкурсів були відзначені призами виконавчого комітету Вараської міської ради, Угоди Мерів та Асоціації «Енергоефективні міста України».

З метою обізнаності мешканців міста про проведення Днів Сталої Енергії та шляхів економії енергії, проведена інформаційна кампанія, зокрема: серед учнів шкіл та на тематичних заходах, які проводились під час Днів Сталої Енергії розповсюджувались інформаційні матеріали, у вигляді листівок щодо способів економії енергоресурсів та про чисту енергію, у громадському транспорті міста та міських установах розміщено банери, мотивуючі плакати та інформаційні матеріали з порадами щодо економії енергоресурсів в побуті.

За результатами реалізованої роботи під час Днів Сталої Енергії проведено ряд підсумкових нарад з працівниками закладів освіти та комунальних підприємств Вараської міської ради, де обговорено питання подальшого впровадження енергоефективних рішень міста та напрямків інформаційно-просвітницької роботи у даній сфері.