У Красносіллі на гостині

Тихо осінь ходить по нашій рідній українській землі. Легенький вітер обриває пожовклі листочки. Приворожують осінні квіти, голубінь неба, рідні простори... Яка навкруги краса! А ще більше вразило серця і душі колективу народного аматорського хору «Передзвін» центру дозвілля відділу культури та туризму Вараської міської ради неодноразова зустріч з найстарішим вітряком в Україні.

З творчими здобутками для хорового колективу випала честь представляти місто Вараш на Х обласному Всеукраїнському фестивалі народної творчості історії та побуту «Красносільські вітряки», який проходить вже вкотре у селі Красносілля Гощанського району.

Вже неодноразово мешканців та гостей там радували своїми талантами хор «Передзвін», народний аматорський чоловічий ансамбль «Заграва» та хор імені Ф. Гощука. Цьогоріч також до вподоби всім присутнім був виступ «Передзвону», який майстерно виконав на святковій сцені жартівливі твори «Черевички» та «Ой, мамцю моя». Запалили публіку українськими козацькими піснями і поза сценою.

З превеликим задоволенням присутні слухали солістку з центру дозвілля Ангеліну Набухотну, яка виконала музичний твір «Материнська любов» та додала веселішого настрою піснею «Розпрягайте, хлопці, коні!». Неповторним акомпаніатором хору «Передзвін» був баяніст-віртуоз Володимир Войтюк.

Гучними оваціями проводили виконавців зі сцени. Колектив отримав нагороди за майстерність та творчість.

Приємно було зустрітись з іншими учасниками-земляками, до вподоби були музичні номери та композиції з різних куточків нашої співучої матінки-України: Канева, Херсона, Києва, Вінниці, Черкащини, Чернігівщини... Горді були і за виступи своїх земляків з Рівненщини. З превеликим задоволенням слухали і дивились їхні творчі номери.

Побували на екскурсії на стародавньому велетні-вітряку, який обертає свій механізм без електричного втручання. Зроблений без єдиного цвяшка, металевих деталей, все з дерева, там у сирості відчувався запах борошна. Господарі і там показали свою гостинність, частували смачними стравами народної домашньої кухні, різними напоями та живим народним співом, який чується з далеких глибин творчості наших предків.

Радували присутніх курені, встановлені сільськими культурно-дозвіллєвими комплексами Гощанщини, сільськими радами та громадами. Куди не кинь оком, навкруги столи з українськими стравами, варяться на вогнищі юшка та куліш, смажаться яйця, шашлики, печеться картопля, кругом частують та гостинно пригощють всілякими напоями, смачними старовинними стравами та рум’яними запашними пиріжками.

Вражали виставки народно-прикладного мистецтва та майстер-класи. Наше місто представляла майстриня з крапкового розпису Любов Ципан. З цікавістю спостерігали за ковальською справою, ручним заволоканням-ткацтвом. Дуже сподобались вироби з природного матеріалу, осінні композиції.

Навкруги гуло фестивальне дійство, тут і різні виставки, ярмарки-продажі одягу, взуття, вишиванок, сувенірів, наїдків та напоїв, розваги, частування. Навкруги панувала святкова атмосфера, переповнена жартами, сюрпризами, чудовим співом, танцями, іграми, гарячим спілкуванням та ароматами народної кухні. Показавши свою творчість, свої вміння і таланти, варашани поринули в історичну глибочінь наших предків.

Випала нагода побачити стародавні механізми, пам’ятку деревинної архітектури – Красносільського вітряка, торкнутись не тільки руками, а й душею далекого минулого, почути пісень з нашими поліськими діалектом, з поліським говором. Словами цього передати неможливо, треба бачити і відчувати. Не забудуться приїжджим і зустрічі при в’їзді на фестиваль, так звані «шлагбауми», де гості співали пісень, а господарі гостинно їх частували народними стравами і задушевною рідною українською піснею.

З хорошим піднесеним настроєм колективи центру дозвілля поверталися додому, нагороджені дипломами та фестивальними сувенірами, з надією на наступні приємні миттєвості. Ще довго в пам’яті будуть «Красносільські вітряки».

Велика вдячність за таку чудову незабутню поїздку відділу культури та туризму виконавчого комітету Вараської міської ради та адміністрації центру дозвілля.

 

Тетяна Самойлова