У Вараші тривають Дні Сталої Енергії

10 вересня 2019 року відбулося опрацювання результатів виконання інвестиційного проекту «Впровадження енергозберігаючих заходів у бюджетних установах та модернізація системи вуличного освітлення м. Вараш», що реалізований спільно з Північною екологічною фінансовою корпорацією (НЕФКО).

В рамках Проекту в загальноосвітніх закладах міста №№1, 2, 3, 4 та 5 встановлено індивідуальні теплові пункти, в тому числі проведено ізоляцію трубопроводів, арматури, елементів теплового пункту замість встановлених теплових вузлів.

Також, в закладах освіти ДНЗ №3, ДНЗ №5, ЗНЗ №4, НВК №10 проведено капітальний ремонт внутрішнього освітлення, а саме встановлено 2074 світильники на основі світлодіодних технологій та замінено 739 ламп розжарювання на енергозберігаючі.

Завдяки застосуванню новітніх енергозберігаючих технологій економія споживання енергоресурсів в закладах освіти становить близько 30%, а це, відповідно, економія бюджетних коштів.

Разом з тим, в закладах Вараської міської територіальної громади проходять екоуроки на тему «Споживай енергію розумно», покази відеофільмів на тему енергозбереження на LED екранах телевізорів  «Бережемо енергію – бережемо планету», години спілкування «Мій внесок у збереження енергії та відновлення енергоносіїв» та безліч інших заходів, спрямованих на виховання екологічної та енергетичної свідомості учнів для збереження планети.

В рамках проведення у Вараській міській територіальній громаді Днів Сталої Енергії, 10 вересня у виконавчому комітеті Вараської міської ради відбувся інформаційно-навчальний семінар за темою: «Програма «ЕНЕРГОДІМ». Фонд Енергоефективності України: крок за кроком».

Проведення даного заходу організовано в рамках реалізації Проекту СС/ПРООН «Об'єднання співвласників будинків для впровадження сталих енергоефективних рішень» (HAUSES) спільно з програмою IFC та Рівненським обласним Ресурсним центром підтримки ОСББ.

Висловлюємо щиру подяку невтомним спікерам Ользі Кашевській та Михайлу Лук’янику за практичну допомогу та підтримку мешканців міста у створенні ОСББ. Адже їх компетентна підтримка багатоскладова — інформаційна, просвітницька, організаційна та методологічна, а тематика охоплює практично всі аспекти роботи ОСББ, починаючи від загальних правових засад, закінчуючи функціонуванням внутрішніх та зовнішніх комунікацій. 

Проект «Об’єднання співвласників багатоквартирних будинків для впровадження сталих енергоефективних рішень» (HAUSES) і надалі проводитиме інформаційну кампанію в місті Вараш та надаватиме підтримку та консультації для активістів, які мають намір створити ОСББ, правлінь вже створених ОСББ щодо ведення бухгалтерії та фінансового менеджменту, пошуку та отримання фінансування для ініціатив по покращенню стану будинків, інших питань діяльності.

Слід відмітити, що від початку реалізації проекту (HAUSES) у місті створено та успішно функціонує 16 нових ОСББ та ще 6 - на стадії створення.