Легальна зайнятість – гідне життя !

Відповідно до статті 43 Конституції Україні, кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується. Кожен має право на належні, безпечні і здорові умови праці, на заробітну плату , не нижчу від визначеної законом.

 

На практиці ж дуже часто трапляється, що роботодавці, користуючись складними умовами на ринку праці, пропонують найманим працівникам не оформляти трудових стосунків та отримувати «неофіційну» зарплату. З іншого ж боку багато працівників не наполягають на офіційному працевлаштуванні, а щиро радіють грошам, отриманим в «конверті» не замислюючись, що чекає їх у майбутньому.

Шановні працівники!

Лише при оформлені трудових відносин в законодавчо встановленому порядку можливий державний захист від незаконного звільнення, безпечні здорові умови праці, гарантоване право на відпочинок, своєчасно виплачена  заробітна плата, не нижче визначеної законом.

Для реалізації своїх трудових прав та забезпечення належного рівня свого майбутнього Ви повинні вимагати від роботодавця легального оформлення трудових відносин через укладання трудового договору.

У разі відмови роботодавця, Вимаєте право звернутися до компетентних державних органів за захистом своїх конституційних прав (управління Держпраці в област) , а також до суду.

Шановні працедавці!

Не чекайте проведення перевірки, своєчасно оформляйте найнятих робітників, виплачуйте і відображайте в звітності «реальну» зарплату.

Пам’ятайте, ухилення від сплати податків в усіх проявах, у т.ч. шляхом використання нелегальної найманої праці тягне фінансову, адміністративну та карну відповідальність.

Рекомендуємо Вам укласти трудові договори з найманими працівниками відповідно до вимог чинного законодавства, легалізувати трудові відносини з найманими працівниками  та відмовитись від виплати заробітної плати «в конвертах».

Спеціалісти управління праці та соціального захисту населення завжди готові надати відповідні консультації щодо застосування норм трудового законодавства у межах своєї компетенції за адресою: м-н Будівельників 1, каб.8-9 або за тел. 2-38-15.