Постраждалі внаслідок Чорнобильської катастрофи мають право на пільговий проїзд у міжміському транспорті

 Починаючи з 2017 року компенсація за проїзд громадянам, що належать до першої та другої категорії постраждалих від Чорнобильської катастрофи здійснюватиметься за рахунок коштів міського бюджету.

 

Згідно зі статтями 20, 21 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»:

- особи, віднесені до категорії 1, мають право на безплатний проїзд один раз на рік до будь-якого пункту України і назад автомобільним або повітряним, або залізничним, або водним транспортом;

- особам, віднесеним до категорії 2, надається 50-процентна знижка вартості проїзду один раз на рік до будь-якого пункту України і назад автомобільним або повітряним, або залізничним, або водним транспортом.

Рішенням міської ради від 06.04.2017 № 615 «Про внесення змін до рішення міської ради від 23.12.2016 №496 «Про затвердження Програми соціальної допомоги в місті Вараш на 2017 рік» затверджено Порядок відшкодування вартості пільгового проїзду громадянам, постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи 1 та 2 категорії, що перебувають на обліку в управлінні праці та соціального захисту населення.

Пунктом 1 Порядку визначено механізм здійснення видатків з міського бюджету, передбачених для відшкодування особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи 1 та 2 категорії вартості проїзду.

Відшкодування видатків за проїзд за поточний рік громадянам здійснюється за умови подання заяви та усіх необхідних документів до 20 грудня поточного року.

При цьому сума відшкодування вартості проїзду залізничним транспортом не повинна перевищувати вартості проїзду у плацкартному або купейному вагоні швидкого поїзда, а також у вагонах другого класу швидкісного поїзда.

Підтвердними документами, що засвідчують вартість понесених витрат у зв'язку з проїздом на автомобільному транспорті, є розрахункові документи відповідно до Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг".

При проїзді за межі України знижка з вартості квитка надається до прикордонної станції України.

Слід зазначити, що чинним законодавством не передбачено відшкодування вартості плати за надані в поїзді послуги, зокрема, за користування постільною білизною (разом із податком на додану вартість).

У випадку, якщо постраждалий внаслідок Чорнобильської катастрофи громадянин має право на відшкодування вартості проїзду за кількома Законами України, то відшкодування проводиться за одним із Законів за його вибором.

Для оформлення компенсації на проїзд громадянам, що належать до першої та другої категорії постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, необхідно подати у відділ соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи заяву, проїзні квитки, пред’явити паспорт та оригінал пільгового посвідчення.

Подання документів здійснюється особисто пільговиком або його уповноваженим представником.

За консультацією та більш детальною інформацією можна звернутися до управління соціального захисту населення за адресою: майдан Незалежності, 1, каб.112, тел. 2-11-21.

 Довідково.

У 2017 році компенсація за проїзд по проїзним документам за 2016 рік не виплачується.