До уваги громадян, які постраждали від наслідків аварії на ЧАЕС

З 1 січня 2017 року діє новий порядок санаторно-курортного оздоровлення громадян, які постраждали від наслідків аварії на ЧАЕС, та механізм оплати послуг із санаторно-курортного лікування громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Всі нововведення затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 23.11.2016 року № 854 ,,Деякі питання санаторно-курортного лікування та відпочинку громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”.

Громадяни 1 категорії та батьки дітей-інвалідів, інвалідність яких пов’язана з наслідками Чорнобильської катастрофи, які подали заяви на санаторно-курортне лікування мають право самостійного вибору санаторного-курортного закладу відповідного профілю, за наявності у закладу ліцензії на провадження господарської діяльності з медичної практики, у порядку черговості подання заяв до органу соціального захисту населення.

Безоплатне забезпечення путівками зазначених осіб проводиться шляхом надання щорічної грошової допомоги для компенсації вартості путівок через безготівкове перерахування санаторно-курортним закладам за надання послуг із санаторно-курортного лікування.

Для цього орган соціального захисту населення укладає договір із санаторно-курортним закладом та особою, що має право на оздоровлення. Договір укладається в трьох примірниках (один — для органу соціального захисту населення, другий — для закладу, третій — для громадян, що мають право на санаторно-курортне лікування.) Усі примірники договору, підписані органом соціального захисту населення та особою, що бажає оздоровитись, і скріплені печаткою органу соціального захисту населення. Договір передається особі, що їде на відпочинок, для подальшої передачі санаторно-курортному закладу.

За бажанням, у разі недостатності суми грошової допомоги для компенсації вартості путівки у вибраному закладі, громадянами за рахунок власних коштів може бути здійснена доплата за надання додаткових послуг.

Розміри грошової допомоги для компенсації у 2017 році вартості путівок шляхом безготівкового перерахування санаторно-курортним закладам за надання послуг із санаторно-курортного лікування осіб, які постраждали від наслідків Чорнобильської катастрофи затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 28 грудня 2016 р. № 1029 “Про встановлення розміру грошової допомоги для компенсації вартості путівок санаторно-курортним закладам і закладам оздоровлення та відпочинку у 2017 році” і складають:

 - для осіб, віднесених до категорії 1 – 5250 грн.

 - для осіб, віднесених до категорії 1, із захворюваннями нервової системи (з наслідками травм і захворюваннями хребта і спинного мозку) – 17390 грн.

 - для дітей, яким встановлена інвалідність, пов’язана з наслідками Чорнобильської катастрофи – 10840 грн.

Забезпечення вказаної категорії громадян послугами на санаторно-курортне лікування проводиться в межах виділених коштів та пропорційно кількості громадян, які перебувають на обліку для отримання такого лікування.

За бажанням, у разі відмови від отримання санаторно-курортного лікування або відпочинку, починаючи з 1 січня 2018 року буде виплачуватися грошова компенсація у розмірі середньої вартості путівки в Україні, що встановлюватиметься Кабінетом Міністрів України.

За більш детальною інформацією можна звернутися до управління праці та соціального захисту населення Вараської міської ради за адресою: майдан Незалежності, 1, каб.112, та за телефоном 2-11-21.