Всесвітній тиждень імунізації 24-30 квітня 2017 року

Імунізація (імунопрофілактика) – це метод індивідуального чи масового захисту населення від інфекційних хвороб шляхом створення або посилення імунітету, сприяє зниженню поширення захворювань і запобігає епідемії.

До появи вакцин люди могли отримати імунітет до інфекційних захворювань лише шляхом їх перенесення та одужання.

Вперше введення невеликої кількості вірусу підшкірно, з метою імунізації, стали практикувати в Х-ХІ ст. в Центральній Азії. Згодом таку практику було поширено по всьому світу.

Натуральну віспу було подолано саме за допомогою «щеплень» (варіоляції – умисного зараження віспою, раннього методу небезпечного щеплення), які завдавали м'якшого ефекту, аніж природна хвороба. Таку практику з Туреччини в Англію в 1721 році привезла Леді Мері Вортлі Монтаґу. Саме в цій країні в 1798 р. Едвард Дженнер після вивчення випадку успішного захисту від натуральної віспи завдяки варіоляції вірусом коров’ячої віспи (нетяжкого захворювання) почав робити щеплення від натуральної віспи. Вони стали першими систематичними заходами боротьби із захворюванням за допомогою імунізації. В 1885 р. Луї Пастер створив першу вакцину для захисту людини від сказу. Анатоксини від дифтерії та правця стали застосовувати на початку ХХ ст., протитуберкульозну вакцину Кальметта – Герена (БЦЖ) – в 1927 р., поліовакцину «Солка» – в 1955 р., вакцини від кору та паротиту – в 60-х рр.

Під час імунізації (вакцинації) вводиться невелика кількість ослаблених або мертвих форм мікроорганізмів або вірусів, які викликають захворювання. Такої кількості не достатньо для розвитку захворювання, але його цілком достатньо для формування відповіді імунної системи, в результаті чого виробляються антитіла. Згодом антитіла зможуть розпізнавати і атакувати подібні мікроорганізми або віруси при потраплянні в організм.Вакцинація не завжди запобігає захворюванню повністю, але сприяє більш легкому його перебігу.

Вакцинація запобігає виникненню інфекційних захворювань, проти яких часто не існує лікування. Для деяких людей існують протипоказання для вакцинації або, ж імунітет у них після щеплення не розвивається. Єдиним захистом таких людей від інфекційних захворювань може бути вакцинація інших людей, так званий колективний імунітет, тобто, якщо інші люди проходять вакцинацію, захворювання стає менш поширеним.

Організм реагує на вакцинацію, як правило, добре і якщо незначні ускладнення і виникають, то тривають вони не довго. Важкі ускладнення після вакцинації трапляються вкрай рідко.

Імунізація є одним з найуспішніших та ефективніших за вартістю медико-санітарних заходів. Вона дозволяє щорічно запобігати від 2 до 3 мільйонів випадків смерті. Імунізація захищає людей від таких хвороб, як: дифтерія, кір, кашлюк, пневмонія, поліомієліт, краснуха та правець, грип, менінгіт і рак (рак шийки матки і печінки).

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), 24,7% смертей спровоковані інфекційними захворюваннями. Якщо говорити про дитячу смертність, то такі недуги спричиняють уже 63% смертей.

Сьогодні рутинна (гарантована державою) вакцинація в Україні здійснюється проти десяти хвороб: туберкульозу, дифтерії, правця, кашлюку, поліомієліту, кору, краснухи, епідемічного паротиту та гепатиту В.

Вакцинація населення проводиться згідно календаря щеплень затвердженого Міністерством охорони здоров’я України. Дорослим обов’язково щеплюватись один раз на десять років від дифтерії та правцю.

Календар профілактичних щеплень згідно Наказу МОЗ №551, 11.08.2014

Вік від народження

Необхідні щеплення

1 день

Гепатит В

3 дні

Туберкульоз

1 місяць

Гепатит В

2 місяці

Дифтерія

Кашлюк

Правець

Поліомієліт

Гемофільна інфекція

4 місяці

Дифтерія

Кашлюк

Правець

Поліомієліт

Гемофільна інфекція

6 місяців

Гепатит В

Дифтерія

Кашлюк

Правець

Поліомієліт

12 місяців

Гемофільна інфекція

Кір

Краснуха

Паротит

18 місяців

Дифтерія

Кашлюк

Правець

Поліомієліт

6 років

Дифтерія

Правець

Поліомієліт

Кір, Краснуха

Паротит

 

7 років

Туберкульоз

14 років

Поліомієліт

16 років

Дифтерія

Правець

26 років

Дифтерія

Правець

(надалі кожні 10 років)

Ключем до успіху вважається охоплення щепленням 85% населення, яке підлягає вакцинації. На жаль, на сьогодні можливості держави забезпечити необхідною кількістю вакцин, згідно діючого календаря, сягає близько 40-50%.

Чому необхідно проходити вакцинацію?

Імунізація може захистити Вас і Ваших близьких від небезпечних захворювань;

Сприяє зниженню поширення захворювань і запобігає епідеміям;

Пройти імунізацію набагато безпечніше та дешевше, ніж лікувати захворювання;

Вакцинація необхідна для прийому на роботу або для поїздок за кордон.

Зверніться до свого дільничного лікаря, щоб отримати інформацію щодо щеплень. Будьте здоровими!

Лікар загальної практики – сімейний лікар терапевтичного відділення поліклініки

Павло Павлович Пан