Звіт про роботу спостережної комісії при виконавчому комітеті Кузнецовської міської ради за 2016 рік

Спостережна комісія при виконавчому комітеті Кузнецовської міської ради створена та діє у відповідності до постанови Кабінету Міністрів України від 01.04.2004 № 429 «Про затвердження положень про спостережні комісії та піклувальні ради при спеціальних виховних установах» (із змінами).

 

Відповідно до Положення про спостережні комісії, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 1 квітня 2004 року № 429 в редакції Постанови Кабінету Міністрів України від 10 листопада 2010 року № 1042, рішенням виконавчого комітету Кузнецовської міської ради № 237 від 26 грудня 2013 року затверджено спостережну комісію. Згідно рішення №211 від 30 жовтня 2014 року її очолює Сич Тетяна Борисівна.

Робота спостережної комісії ведеться у формі засідань. У 2016 році  було проведено 12 засіданнь спостережної комісії: 28.01.16р., 26.02.16р., 29.03.16р., 26.04.16р., 25.05.16р., 24.06.16р., 29.07.16р., 29.08.16р., 27.09.16р., 27.10.16р., 29.11.16р. , 23.12.16р.

Спостережною комісією виконавчого комітету Кузнецовської міської ради за участю представників кримінальної міліції у справах неповнолітніх, сектору дільничних інспекторів міліції, кримінально-виконавчої інспекції м.Кузнецовськ протягом 2016 року здійснювалися необхідні заходи щодо виконання Законів України "Про соціальну адаптацію осіб, які відбували покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк", "Про адміністративний нагляд за особами, звільненими з місць позбавлення волі", Постанови Кабінету Міністрів України від 10.11.2010р. № 1042 "Про внесення змін до Положення про спостережні комісії» стосовно організації роботи з особами, звільненими з місць відбування покарань, здійснення соціальної адаптації та супроводу осіб, умовно-достроково звільнених від відбування покарання, або засуджених до покарань, не пов'язаних з позбавленням волі, профілактичної роботи серед дітей та підлітків, що скоїли злочини та перебувають під адміністративним наглядом.

Спостережною комісією постійно отримується інформація від міського центру зайнятості стосовно вакансій для осіб, звільнених з місць позбавлення волі, на підприємствах та організаціях міста. Кожній особі, яка відповідає даній категорії громадян та зверталась до спостережної комісії або з якою проводилась індивідуально-профілактична робота пропонуються робочі вакансії згідно інформації, наданої міським центром зайнятості.

Кузнецовським міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді соціальний патронаж здійснюється в частині виховної роботи за особами засудженими та умовно-достроково звільненими віком до 35 років.

Протягом звітного періоду на засіданнях комісії обговорювались проблемні питання в роботі з особами, які звільняються з місць позбавлення волі, індивідуально-профілактична робота з даною категорією осіб та взаємодія між собою всіх служб, які пов’язані з вирішенням цих питань.

З метою попередження рецидивної злочинності та контролю за особами, що звільнилися з місць позбавлення волі спільно з особовим складом сектору дільничних інспекторів міського відділу міліції членами спостережної комісії вживалися наступні профілактичні заходи:

- своєчасне встановлення таких осіб на облік;

- перевірка за місцем проживання раніше судимих осіб;

- здійснення контролю за поведінкою осіб, яким встановлений адміністративний нагляд;

- квартирні і дворові обходи для отримання інформації про осіб, що не стали на облік, про спосіб життя підоблікової особи;

- виявлення осіб, з числа раніше судимих, які потребують лікування від алкоголізму і наркоманії, схильних до вчинення злочинів;

- взяття під адміністративний нагляд осіб, раніше судимих і таких, що формально підпадають під дію Закону України «Про адміністративний нагляд»;

- усунення існуючих умов, що сприяють раніше судимим особам скоювати злочини;

- надання допомоги у вирішенні побутових проблем, працевлаштуванні;

- розшук осіб, що ухиляються від адміністративного нагляду;

- щоквартальні звірки та спільні перевірки за місцем проживання раніше судимих осіб та осіб, звільнених умовно-достроково з місць позбавлення волі.

На підставі повідомлень органів та установ виконання покарань, звірок з міським відділом міліції ведеться облік осіб, умовно-достроково звільнених від відбування покарання. На обліку в спостережній комісії перебуває 3 особи умовно-достроково звільнені від відбування покарання.

Кожному засудженому надається правова допомога у вирішенні проблемних питань, а також доводиться інформація про надання безкоштовної правової допомоги Рівненським обласним центром з надання вторинної правової допомоги: вул.Драгоманова,7, м.Рівне, 33028, тел.0891- 20-00-76, факс 044 24800091685, єдиний телефонний номер системи безплатної правової допомоги 0800 21 31 03, директор Овдіюк Василь Петрович.

Голова спостережної комісії  Т.Сич