• Головна
  • Новини
  • Перші серед міст-супутників: у Вараша відтепер є ще один побратим

Перші серед міст-супутників: у Вараша відтепер є ще один побратим

Вараш першим серед українських міст-супутників побратався з фінським містом Ловіїса, де також розміщена атомна станція.

Депутати Вараської міської ради на одній із сесій схвалили договір (українською та англійською мовами) про побратимство з містом Ловіїса (Фінляндія). У свою чергу муніципалітет (міська рада) фінського міста також схвалив договір (фінською та англійською мовами) на своєму засіданні.

Varash attention368

Співпраця між містами буде ґрунтуватись на основі взаємної вигоди у сфері науки і технологій, зокрема пов’язаної з питаннями та політикою ядерної енергетики, питаннях регіонального розвитку, охорони навколишнього середовища, раціонального використання природних ресурсів та їх відтворення.

"Радий, що ми встановили дружні відносини із містом, яке раніше знали за однойменною атомною станцією, з якою уже контактує РАЕС. Я переконаний, що завдяки цій співпраці Вараш гармонійно долучиться до спільноти європейських міст-супутників АЕС, які разом вирішують проблемні питання, дбають про розвиток. Вараш, Вараська громада, може стати містком, через який спрямовуватиметься закордонна допомога для відбудови українських міст-супутників, що зазнали жаху окупації. Про допомогу Україні, про підтримку нашої країни у боротьбі за волю і незалежність ми говорили з міським головою Ловіїси. Упевнений, що ми відтепер маємо іще одного партнера, такого ж надійного, як наші брати із польського Волува, котрі допомагають і підтримують нас із перших днів повномасштабного вторгнення", – прокоментував міський голова м.Вараш Олександр Мензул.

photo1667833203

Окрім цього документ передбачає встановлення дружніх взаємовідносин задля обміну досвідом, контактами, інформацією про промисловість, торгівлю та послуги; сприяння в організації виставок, ярмарків, конференцій та інших заходів. У рамках договору про побратимство плануються візити делегацій міст для підтримки та розвитку започаткованих спільних проєктів та іншої співпраці.

Також важливим пунктом співпраці представники громад міст визначили питання відбудови України та підтримку українців у місті Ловіїса.

"Україна зазнала жорстокого нападу з боку її східного сусіда росії. Фінляндія та вся Європа об’єднані довкола України, у відновленні миру у Європі та територіальної цілісності України. Зараз настав час активізувати співпрацю з Україною та зблизити Україну та Фінляндію також і на місцевому рівні. Фінляндія та Ловіїса мають підтримати Україну в нинішній ситуації та у майбутньому сприяти розбудові та розвитку. Угода про побратимство між Варашем і Ловіїсою стане сигналом підтримки, а також офіційною основою для співпраці як у політичних та економічних питаннях, пов’язаних з атомною енергією, так і в питаннях, пов’язаних з демократією, освітою та адміністрацією. Крім того, можна згадати, що місто Ловіїса прийняло групу українських громадян [...]. У довгостроковій перспективі питання відбудови України також буде важливим і вимагатиме участі усіх сторін, чому сприяютимуть уже налагоджені відносини", – зазначено у супровідному повідомленні до договору очільника міста Ловіїса Яна Д.Окер-Блома.

Ловійса – одне з двох міст-супутників АЕС у Фінляндії, важливий транспортний та культурний центр. Співпраця між Варашем та Ловіїсою розгортається на тлі набуття Україною статусу країни-кандидата на членство в Європейському Союзі.

Нагадаємо, що у квітні 2021 року Вараська громада стала однією з засновниць Асоціації громад зон спостереження АЕС.

Підписуйтеся на офіційну сторінку у мережі Facebook – до вашої уваги ексклюзивні відеотрансляції, обговорення матеріалів та подій, анонси заходів та ін.

Долучайтеся до акаунту в Instagram! Telegram-канал Вараської громади!