• Головна
  • Новини
  • У Вараші торговців повідомили про самовільне зайняття земельної ділянки комунальної власності

У Вараші торговців повідомили про самовільне зайняття земельної ділянки комунальної власності

У вихідні у Вараші поблизу ринку відбувся спільний рейд працівників структурних підрозділів виконавчих органів влади та поліції. Торговців повідомляли про самовільне зайняття земельної ділянки, що належить до комунальної власності.

За словами начальника Відділу інформаційної політики та комунікацій Володимира Гребьонкіна, жодних прав на цю ділянка МПП "Ринок" немає, проїзд (дорога) перебуває у власності Вараської громади. Нині розпочато заходи із відновлення призначення цієї земельної ділянки для доступу пожежного і спеціального транспорту, для забезпечення евакуації у разі потреби, для дій військових відповідно до складених планів реагування.

"Минулих вихідних працівники Управління економіки та розвитку громади, Управління безпеки та внутрішнього контролю та інших структурних підрозділів спільно з поліцією повідомляли торговців (з інформаційним листом можна ознайомитися нижче. – Прим.ред.) про незаконне розміщення торгових точок на території проїзді (дорозі) між товариством "Рівне-ПАС" та МПП "Ринок". Наші колеги із Відділу земельних ресурсів дослідили за усіма кадастрами та реєстрами, що дана земельна ділянка – проїзд (дорога) – перебуває у комунальній власності й торгівля там НЕЗАКОННА. Отже, розпочато заходи із повернення призначення цієї ділянки, як проїзду, для забезпечення доступу з різних боків до ринку, евакуації у разі потреби, забезпечення дій відповідно до планів реагування, які складені разом із пожежними, з військовими", – наголошує Гребьонкін.

1 page 0001

Інформаційний лист щодо самовільного заняття земельних ділянок комунальної власності та самовільного встановлення елементів благоустрою, тимчасових споруд для здійснення торгівлі

Даним листом повідомляємо Вас про те, що у Ваших діях вбачається порушення законодавства у сфері землекористування, містобудування, благоустрою населених пунктів, торгівлі та санітарно-епідеміологічного благополуччя, а також передбачена законодавством України відповідальність.

Згідно зі статтею 1 Закону України "Про державний контроль за використанням та охороною земель" самовільне зайняття земельної ділянки – будь-які дії, які свідчать про фактичне використання земельної ділянки за відсутності відповідного рішення органу виконавчої влади чи органу місцевого самоврядування про її передачу у власність або надання у користування (оренду) або за відсутності вчиненого правочину щодо такої земельної ділянки, за винятком дій, які відповідно до закону є правомірними.

Статтею 531 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено, що самовільне зайняття земельної ділянки тягне за собою накладення штрафу на громадян від десяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів і на посадових осіб – від двадцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Міністерством доходів і зборів України у листі від 27.09.2013 р. №12060/6/99-99-22-01-03-15/1182 визначено, що стихійна торгівля – це торгівля фізичних осіб без відповідних дозвільних документів про якість та безпеку реалізованих ними товарів і у невстановлених місцях з рук, з землі, без дозволу райдержадміністрації на розміщення об'єкту торгівлі.

Стихійна торгівля відноситься до адміністративних правопорушень, передбачених ст. 160 Кодексу України про адміністративні порушення

Статтею 160 Кодексу України про адміністративні порушення – торгівля з рук у невстановлених місцях встановлено:

Торгівля в містах з рук на вулицях, площах, у дворах, під'їздах, скверах та в інших невстановлених місцях – тягне за собою накладення штрафу від одного до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією предметів торгівлі або без такої. Торгівля з рук у невстановлених місцях промисловими товарами – тягне за собою накладення штрафу від шести до п'ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією предметів торгівлі.

Відповідно до ст. 28 Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності", тимчасова споруда торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності – одноповерхова споруда, що виготовляється з полегшених конструкцій з урахуванням основних вимог до споруд, визначених технічним регламентом будівельних виробів, будівель і споруд, і встановлюється тимчасово, без улаштування фундаменту.

На виконання ст. 28 ЗУ "Про регулювання містобудівної діяльності" наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 21.10.2011 року №244 затверджено Порядок розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності (далі Порядок №244).

У відповідності до п. 2.1 п. 2 Порядку №244, підставою для розміщення ТС є паспорт прив`язки тимчасової споруди.

Згідно із пп. 2.30 п. 2 Порядку №244, у разі закінчення строку дії, анулювання паспорта прив`язки, самовільного встановлення тимчасової споруди така споруда підлягає демонтажу.

За приписами пп. 2.31 п. 2.31 Порядку №244, розміщення ТС самовільно забороняється.

Отже, чинним законодавством прямо передбачено, що в разі відсутності, закінчення, анулювання паспорту прив`язки тимчасової споруди, або самовільного її встановлення, така споруда підлягає демонтажу.

Підписуйтеся на офіційну сторінку у мережі Facebook – до вашої уваги ексклюзивні відеотрансляції, обговорення матеріалів та подій, анонси заходів та ін.

Долучайтеся до акаунту в Instagram! Telegram-канал Вараської громади!