• Головна
  • Новини
  • "Комунальна" комісія висловила обурення жителів міста щодо графіку відключень електроенергії

"Комунальна" комісія висловила обурення жителів міста щодо графіку відключень електроенергії

Відбулося засідання комісії з питань комунального майна, житлової політики, інфраструктури та благоустрою.

Під час засідання депутати розглянули 15 питань.

Насамперед, члени комісії звернулися до директора КП "Міські електричні мережі" Станіслава Решетицького щодо графіку відключень електроенергії у місті Вараш.

IMG 5448

Зокрема, депутати виголосили скарги мешканців м-р Будівельників, яким не подобається, що їхні будинки без електроенергії у вечірній період доби. Серед аргументів жителів мікрорайону – діти змушені виконувати домашні завдання при свічках, а дорослі після напруженого робочого дня не можуть ефективно виконувати роботи по господарству.

Задля зменшення соціальної напруги члени комісії запропонували чергувати графіки відключень по мікрорайонам міста.

Директор КП "МЕМ" взяв пропозицію депутатів до уваги, про що свідчить графік відключень цієї п'ятниці, 2 грудня. 

Також розглянули напрацювання по Програмі розвитку і реалізації питань нового будівництва, реконструкції, модернізації та капітального ремонту об’єктів житлового фонду та інфраструктури Вараської міської територіальної громади на 2023-2027 роки. Оскільки комунальна сфера у Вараській громаді потребує модернізації та значного використання коштів, було запропоновано передбачити у Програмі залучення коштів з інших джерел: держбюджету, грантових проєктів, міжнароджних організацій тощо.

Тривала дискусія виникла під час розгляду питання про звільнення від сплати частини чистого прибутку (доходу) (ЧЧП), що підлягає сплаті до бюджету, комунальних підприємств громади. За рішенням ВМР, комунальні підприємства мають сплачувати 15% чистого прибутку до бюджету громади. Водночас, нині в умовах воєнного часу склалася ситуація, коли комунальні підприємства майже не одержують прибутку.

Зокрема, для КП "ВТВК" діє мораторій щодо зміни тарифу на постачання теплової енергії та гарячої води. Окрім цього прибутком, за податкових законодавством, вважаються кошти, які підприємство одержує із бюджету громади для сплати боргових зобов'язань перед ВП РАЕС, що виникли у попередні роки. Таким чином, сплата ЧЧП є значним фінансовим навантаженням на підприємство.

Депутат Ксенія Будь (фракція "Сила людей") запропонувала переглянути рішення ВМР і змінити розмір відсоткової ставки із виплати комунальними підприємствами ЧЧП. Депутат Дмитро Добровольський (фракція "Голос") у свою чергу запропонував скасувати сплату ЧЧП цьогоріч лише для КП "ВТВК".

Зрештою члени комісії вирішили розглянути питання на сесії, заслухавши інформацію, яку підготують фахівці Управління правового забезпечення та Фінансового управління.

IMG 5453

Усі інші питання порядку денного комісією, зокрема щодо затвердження Регламенту Вараської міської ради, внесення змін до установчих документів та затвердження статуту комунального підприємства "Вараштепловодоканал" та ряд інших питань також були розглянуті та обговорені.

Підписуйтеся на офіційну сторінку у мережі Facebook – до вашої уваги ексклюзивні відеотрансляції, обговорення матеріалів та подій, анонси заходів та ін.

Долучайтеся до акаунту в Instagram! Telegram-канал Вараської громади!