• Головна
  • Новини
  • Відключення електроенергії: що приготувати, коли немає світла

Відключення електроенергії: що приготувати, коли немає світла

Сучасні реалії диктують нам нові правила життя. У зв'язку із знищенням енергетичної інфрастурктури України країною-терористом, відключення електропостачання стали дедалі частішими. Тому ми хочемо поділитися порадами, які допоможуть вам підготуватися у разі тимчасової відсутності світла та нагодувати родину не використовуючи електроприлади.

На випадок відсутності струму та інших надзвичайних ситуацій необхідно заздалегідь зробити запас консервів та сухої сублімованої їжі. У магазинах нині великий вибір таких страв: супи, каші, пюре. Аби їх уживати, достатньо залити холодною водою.

Деякі крупи не обов’язково варити, а достатньо залити водою та залишити на деякий час. Їх також варто мати в достатній кількості.

Каші, для приготування яких потрібен окріп

  • Ячна каша – залити кип’яченою водою і залишити на 2-3 години.
  • Пшоняна каша – залити окропом і почекати 1 годину для настоювання.
  • Пшенична каша – залити окропом і закутати посудину в ковдру, аби зберігалося тепло. Почекати 30-50 хвилин для настоювання.
  • Булгур – не варити можна булгур середнього або дрібного розміру. Дрібний булгур настоюється в окропі 20 хвилин, середній – 40 хвилин.

Каші, для приготування яких достатньо холодної води (кефіру або молока)

  • Гречана каша – крупу можна заздалегідь замочити водою кімнатної температури, молоком або кефіром. Вона має настоюватись від 5 до 10 годин. Тому краще замочувати її на ніч.
  • Перлова каша – цю крупу можна заливати як окропом, так і звичайною водою. Але настоюватися в холодній воді вона має від 10 до 24 годин. Тому краще залити її звечора.
  • Кускус – крупу, залиту холодною водою, достатньо залишити на 20-30 хвилин для приготування. За наявності гарячої води вистачить 5-10 хвилин.
  • Вівсянка (або вівсянка в пластівцях) – для приготування в холодній воді залишити настоюватися на 30 хвилин або годину. В окропі – достатньо 20 хвилин.
  • Манна каша – залийте манну кашу холодною водою або молоком, накрийте та дайте настоятись 15-20 хвилин.
  • Кіноа – залити холодною водою й залишити на ніч.

Усі перелічені каші також можна готувати в термосі. Одна година кипіння на плиті дорівнює 4-5 годинам настоювання в термосі.

Підписуйтеся на офіційну сторінку у мережі Facebook – до вашої уваги ексклюзивні відеотрансляції, обговорення матеріалів та подій, анонси заходів та ін.

Долучайтеся до акаунту в Instagram! Telegram-канал Вараської громади!