• Головна
  • Новини
  • Експертна група "Інфраструктура Вараської МТГ" обговорила перспективи розвитку у галузях культури, соціальної сфери та цифровізації

Експертна група "Інфраструктура Вараської МТГ" обговорила перспективи розвитку у галузях культури, соціальної сфери та цифровізації

Відбулося засідання експертної групи "Інфраструктура Вараської МТГ" у рамках діяльності Робочої групи з розробки проєкту Стратегії розвитку Вараської міської територіальної громади на період до 2027 року.

Під час засідання члени групи обговорювали питання щодо стану справ та перспективи розвитку у галузях культури, молодіжної політики, туризму, спорту, а також соціальної сфери та цифровізації.

Розпочато засідання було із доповіді директора Департаменту культури, туризму, молоді та спорту Наталії Петрович про аналіз ситуації у розвитку зазначених напрямків. Серед завдань виділено такі: модернізація закладів культури; створення активних культурних громадських просторів, локацій та подій; розбудова інфраструктури Парку культури та відпочинку; забезпечення реалізації грантових програм і проєктів.

20210806 141857

"Окремо виділяю створення якісних конкурентоспроможних культурних продуктів. Працюємо над тим, яким чином можна додатково залучати кошти до реалізації цих культурних проєктів. Сільські території – окреме питання. Там треба активізувати культурну діяльність. У наших планах розглядаємо заклади культури як осередки, де відбувалися не лише заходи, а й, можливо, діють молодіжні "хаби". Нам потрібно підтримувати іміджеві культурні заходи, які мають вплив на формування образу громади, це тісно пов’язано також і з туризмом. Ми хочемо, щоб заклади культури були створені за новою моделлю. Щодо бібліотек, то їх треба перетворювати на сучасні інформаційні простори", – розповідає директор департаменту Наталія Петрович.

Також учасники засідання обговорили і питання щодо стану приміщень сільських будинків культури, зокрема, будівель у селах Більська Воля, Озерці, Стара Рафалівка. Директор департаменту наголосила, що будинки культури потребують ремонту як даху, так і всередині. Щодо Вараша, то у планах уже цього року розпочати реорганізацію музичної школи, Центру дозвілля, Парку культури та відпочинку. Пріоритетним для громади у сфері культури є придбання власної сцени, яка розширить можливості для організації різноманітних заходів та активної роботи з грантовими програмами.

Окрім цього у громаді розпочався активний розвиток молодіжної політики та сфери спорту. Започаткована робота Молодіжної ради, молодіжного простору, які беруть участь в різних проєктах. У планах щодо спорту розширювати інфраструктуру спортивного призначення, популяризувати олімпійські та неолімпійські види.

На засіданні заступник директора Департаменту соціального захисту та гідності Людмила Ковбасюк у соціальній сфері визначила сильні та слабкі сторони. Сильні сторони: отримання мешканцям громади максимальної кількості адміністративних послуг в одному місці за простою та зрозумілою процедурою у найкоротший строк за мінімальної кількості відвідувань; зручний графік прийому, співпраця з підприємствами установами та організаціями; наявний закордонний досвід у роботі з уразливими категоріями населення. Слабкі – ліквідація управління праці та соціального захисту населення; відсутність єдиного приміщення, електронного документообігу, терміналів; відсутність сучасної системи контролю та моніторингу використання пільг і компенсацій, недосконала інформаційна база.

Про стан справ у сфері інформаційних технологій та про перспективу розвитку до 2027 року доповів присутнім начальник Відділу інформаційних технологій Іван Кущик. Зокрема, він відмітив мало розвинуту чинну законодавчу базу в сфері інформатизації та цифровізації, а також запропонував виділяти щорічно, не менше 1,5% від бюджету на цифровізацію. Першочергово, для розвитку цієї сфери потрібно розвивати інфраструктуру, забезпечувати населення сільських територій доступом до мережі Інтернет; створювати регіональні дата-центри, розвивати ІТ-інфраструктуру місцевих органів. Начальник також відмітив перспективи розвитку у сфері інформатизації та їх позитивний вплив на Вараську громаду.