• Головна
  • Новини
  • Експертна група з розробки проєкту Стратегії розвитку Вараської МТГ обговорювали подальший розвиток культури і соціальної сфери

Експертна група з розробки проєкту Стратегії розвитку Вараської МТГ обговорювали подальший розвиток культури і соціальної сфери

Відбулося засідання експертної групи "Інфраструктура Вараської МТГ" у рамках діяльності Робочої групи з розробки проєкту Стратегії розвитку Вараської міської територіальної громади на період до 2027 року.

Під час засідання 12 липня члени групи обговорювали питання щодо стану справ у галузях культури, молодіжної політики, туризму, спорту, а також соціальної сфери та перспективи їх розвитку.

Розпочато засідання було із доповіді директора Департаменту культури, туризму, молоді та спорту Наталії Петрович про аналіз ситуації у розвитку очолюваних напрямків. Директор повідомила присутнім про сильні та слабкі сторони галузей, а також загрози та можливості для їх розвитку. Серед сильних сторін можна виокремити наступні: наявність потужних закладів культури із високоякісними працівниками, наявність аматорських колективів, наявність природніх ресурсів (ліси, озера), культурної спадщини для розвитку туристичної галузі, вдале географічне розміщення Вараської громади, сильний тренерський склад громади, наявність свідомої та активної молоді для запровадження змін, підтримка з боку влади, керівництва ВП "Рівненська АЕС" та міжнародних проєктів.

Найголовнішими слабкими сторонами було визначено відсутність достатньої фінансової підтримки, а також відсутність упродовж тривалого періоду часу належного менеджменту в управлінні галузями.

IMG 5135

Заступник директора Департаменту соціального захисту та гідності, начальник відділу “Центр надання адміністративних послуг” Людмила Ковбасюк доповіла присутнім про стан справ у соціальній галузі, а також щодо перспектив розвитку до 2027 року.

Зокрема, на території громади діє потужний заклад – центр комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю імені З.А. Матвієнко. Важливим напрацюванням департаменту стало створення денного центру соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі.

Заступник директора зазначила, що робота департаменту полягає у роботі на випередження, тобто виявлення соціальних проблем до їх настання.

Серед подальших перспектив розвитку соціальної сфери у Вараській громаді було виокремлено наступне: збільшення кадрового складу за рахунок введення до штату посад психологів, максимізація надання адміністративних послуг населенню, встановлення терміналів для самообслуговування, платіжних POS-терміналів, створення фонду соціального житла та тимчасового житла, створення централізованої програми документообігу задля покращення надання соціальних послуг жителям громади.