• Головна
  • Новини
  • Експертна група з розробки Стратегії розвитку Вараської МТГ аналізувала стан бюджету громади

Експертна група з розробки Стратегії розвитку Вараської МТГ аналізувала стан бюджету громади

8 липня року відбулося засідання експертної групи "Фінансово-бюджетна сфера" з розробки проєкту Стратегії розвитку Вараської міської територіальної громади на період до 2027 року.

Учасники експертної групи аналізували стан бюджету Вараської міської територіальної громади, можливості щодо його збільшення та перспективи розвитку громади.

Заступниця керівника експертної групи Ніна Зубрецька доповіла присутнім аналіз динаміки росту доходної і видаткової частин бюджету Вараської міської територіальної громади. Начальник відділу економіки, промисловості та транспорту Управління економіки та розвитку громади зазначила, що у середньому приріст власних доходів загального фонду бюджету щороку становить близько 20%, насамперед за рахунок темпів зростання обсягу надходжень податку на доходи фізичних осіб – щорічно майже 26%.

Загалом спостерігається соціальна спрямованість бюджету Вараської міської територіальної громади, адже більшість коштів направлені на розвиток освіти, медицини, інфраструктури міста.

Начальник Фінансового управління Валентина Тацюк зазначила, що вкрай значний обсяг фінансового ресурсу направляється на покриття боргових зобов’язань житлово-комунального господарства перед ВП "Рівненська АЕС".

photo 2021 07 09 10 44 18

Аналітичну інформацію щодо обсягу та структури податкового боргу за платежами до бюджету Вараської громади у динаміці та перспективи його погашення доповів представник Вараського відділу Головного управління ДПС у Рівненській області, начальник Вараського відділу по роботі з податковим боргом управління по роботі з податковим боргом Головного управління ДПС у Рівненській області Мирослав Ситай. Він зауважив, що податковий борг у розрізі років починає поступово зменшуватися.

Заступник міського голови Михайло Волинець при характеристиці сильних та слабких сторін, а також загроз та можливостей для бюджету громади зазначив, що для залучення інвесторів із метою розвитку громади, загрозою, зокрема, є розміщення на території Вараської міської територіальної громади атомної станції.

"Водночас, наявність атомної станції, як основного платника податків до бюджету громади, є позитивним моментом та забезпечує бездотаційність бюджету Вараської громади. Також, монофункціональність міста та громади в цілому (тобто залежність від функціонування одного підприємства) створює великі ризики та загрози в частині перспектив корпоратизації, оптимізації чисельності персоналу підприємства та, відповідно, зменшення платежів до бюджету Вараської міської територіальної громади", - переконаний Михайло Волинець.