19 травня - День пам'яті жертв політичних репресій

Шановні мешканці міста!

Щороку в третю неділю травня, відповідно до Указу Президента України № 431/2007 від 21.05.2007 року, наша держава вшановує пам’ять жертв політичних репресій.

Точну кількість жертв політичних репресій в Україні досі визначити неможливо. Деякі фахівці вважають, що за період від початку 20-х і до кінця 80-х років ХХ століття, тобто за час правління більшовицько-комуністичного режиму, в Україні було заарештовано майже 1,5 мільйона осіб.

Велику кількість із них було розстріляно, інші пройшли тюрми, заслання, вислання, каторгу, табори... Терор і репресії зачепили майже всі верстви українського населення. Одним з найтрагічніших символів тієї епохи є Биківнянський ліс, в ньому знаходиться найбільше в Україні місце поховання жертв тоталітарного режиму. У Биківнянському лісі був об'єкт спеціального призначення НКВС. Впродовж 30-40-х років минулого століття туди сотнями звозили розстріляних та закатованих без вироків суду людей. За оцінками істориків, останній спочинок у Биківні знайшли близько 100 тисяч людей. Впродовж десятиліть радянська влада ретельно приховувала сліди своїх злочинів, і лише наприкінці 80-х років, завдяки українським культурним діячам та активістам, радянська влада визнала цей злочин. Трагедія Биківні стоїть в одному ряду з такими злочинами як Освенцим, Бухенвальд, Дахау, Бабин Яр та Катинський розстріл.

Це - одна з найжорстокіших сторінок історії, адже в цей період безвинно загинули тисячі синів і дочок не лише України, а й інших народів. На Київській землі поховані представники понад 30 національностей, яким був присвоєний ярлик «антирадянських елементів». Братські могили, які збереглися до сьогодні, є живими свідками репресій та беззаконня минулого століття.

Найголовніший урок цих трагічних подій — це пам’ятати і не повторювати помилок минулого.

Тож 19 травня спільно вшануймо пам'ять жертв політичних репресій радянського режиму та запалимо свічки. Схилимо голови перед пам’яттю безневинно вбитих та помолимось за упокій всіх жертв політичних репресій.

         Пам’ятаймо минуле заради майбутнього!